//
you're reading...
Proiecte şi formare în spaţiu european

Formare continuă pentru personalul implicat în educaţia şcolară – Programul Comenius

        Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale sprijină participarea la stagii de formare iniţială  şi continuă pentru a creşte calitatea şi a consolida dimensiunea europeană în educaţie. Prin Programul Comenius, cu sprijinul a două surse de finanţare, Comenius-LLP şi FSE-POSDRU, am participat la cursul de formare continuă Comenius ”Interacting in Madrid. Theaching and learning strategies using games and drama activities”, desfăşurat în Spania în perioada 4-10 iulie 2010. Activitatea de formare, organizată de „Interacting SL”, a reunit cadre didactice din mai multe ţări europene precum Irlanda de Nord, Finlanda, Turcia, Cipru, Suedia, Croaţia şi România.

         Cursul Strategii de predare şi învăţare prin joc şi tehnici ale artei teatrale”a punctat aspecte legate de interculturalitate, combaterea eşecului în educaţie şi management educaţional. Această activitate de formare  este printre puţinele care cuprind o tematică şi activităţi ce vizează aspecte specifice educaţiei speciale cu aplicabilitate reală la clasă. S-a vizat dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi dezvoltarea personală prin activităţi dedicate comunicării non-verbale, abilităţilor de ascultare şi exprimare, crearea unui mediu sigur şi abordarea obiectelor curriculare prin joc şi tehnici dramatice.

Plusul adus de un astfel de tip de formare îl constituie experimentarea şi punerea în practică a mai multor cunoştinţe şi practici educaţionale ce provin din mai multe sisteme de învăţământ cu tradiţie şi recunoscute pe plan european.  În contextul în care pe plan local folosim cu toţii cu precădere aceleaşi metode şi strategii pentru dezvoltarea gândirii, comunicării şi formării elevilor ca persoane independente, în ciuda încercărilor de inovare a lor, consider ca un asemenea curs este o oportunitate unică de extragere şi preluare a celor mai valoroase practici şi metode, care şi-au dovedit deja eficienţa şi aplicabilitatea în decursul unor zeci de ani în alte sisteme de învăţământ. Dincolo de crearea unor modele transculturale şi de dezvoltarea unor competenţe, a reprezentat o oportunitate de a îmi reda încrederea că atît noi, cât şi elevii noştri, pot face faţă cu succes oricărui sistem educaţional oriunde în Europa.

Un astfel de context  a oferit posibilitatea comparării sistemului nostru de învăţământ cu altele din spaţial european, lărgirea orizontului prinvind filozofiile educaţionale moderne aplicate în diferite instituţii de educaţie şi modalităţile de abordare a actului educativ în contexte diferite.

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Formare continuă pentru personalul implicat în educaţia şcolară – Programul Comenius&8221;

  1. in 2012 are loc?

    Scris de madalina b. | 24 Mai 2012, 10:35 am
    • Da. Programul este inca functional pana in 2013. Puteti accesa astfel de formari daca lucrati in invatamant sau alte organizatii similare. Pe site-ul Agentiei (ANPCDEFP) http://www.llp-ro gasiti apelul national pentru proiecte pentru anul 2012 la sectiunea documente si formulare. Sunt trei etape in care se pot depune candidaturile pentru mobilitatile individuale de formare continua Comenius. Primul termen a fost 16 ianuarie, al doilea 30 aprilie, iar urmatorul este cred in septembrie. Pentru informatii precise verificati Apelul national la propuneri de proiecte 2012.

      Scris de ProEdukat | 24 Mai 2012, 12:34 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: