//
you're reading...
Abilităţile de comunicare timpurii

Comunicarea timpurie – contactul vizual

Ce reprezintă contactul vizual şi de ce este atât de important?

Comunicarea dintre două persoane implică ca acestea să se privească, să facă contact vizual şi să vorbească. Stabilirea şi menţinerea contactului vizual este o abilitate socială foarte importantă. Privind faţa interlocutorului putem obţine informaţii despre limbaj prin intermediul expresiilor faciale, a gesturilor, a mişcărilor buzelor şi a altor semne.

Copiii mici care au dificultăţi de comunicare pot realiza doar un contact vizual scurt. Acest aspect poate întrerupe comunicarea şi părinţii pot crede că, de fapt, copilul nu este interesat.

O altă parte foarte importantă în comunicare o reprezintă explorarea mediului înconjurător împreună cu adultul. Copilul priveşte un obiect iar părintele îi urmăreşte privirea  făcând comentarii cu privire la acesta. Acest aspect reprezintă faza incipientă a conversaţiei şi a returnării obiectelor.

Cum poate fi îmbunătăţit contactul vizual ?

Este posibil să fie necesar să vă exersaţi expresiile faciale în  oglindă pentru a le face cât mai interesante pentru copil. Emoţiile şi sentimentele cum ar fi cele de fericire, tristeţe, nervozitate sau oboseală pot fi exagerate. Folosiţi momentul în care copilul vă priveşte pentru a face o faţă nostimă sau pentru a-i arăta ceva interesant. O modalitate de a încuraja copilul să vă privească faţa este prin ţinerea unor obiecte aproape de faţă şi ascunderea lor în spatele capului.

Există o multitudine de modalităţi de a îmbunătăţi contactul vizual de-a lungul unei zile: de exemplu, aşteptaţi o secundă înainte de a-i da copilului băutura, deşi, e bine să evitaţi certurile pe această temă. Încurajarea contactului vizual ar trebui să se facă cât mai natural. Nu trebuie să mişcaţi faţa copilului către dumneavoastră. Copiii vă vor privi când vor dori ei.

Mai jos sunt ataşate o serie de activităţi pentru stimularea realizării contactului vizual, pe care le poate realiza orice persoană care intră în contact cu copilul. Încercaţi! Abilitati preverbale – contactul vizual

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: