//
you're reading...
Abilităţile de comunicare timpurii

Comunicarea timpurie – Aşteptarea rândului

Ce reprezintă aşteptarea rândului şi de ce este atât de importantă în dezvoltarea comunicării ?

Comunicare implică ascultare, aşteptare şi exprimare pe rând. În cadrul unei conversaţii între două persoane acestea vorbesc pe rând, fac gesturi şi stabilesc contact vizual. Dacă două persoane vorbesc simultan atunci comunicarea se întrerupe.

Copilul învaţă să îşi aştepte rândul foarte de timpuriu chiar înainte de a învăţa să vorbească. Părinţii răspund la sunetele emise de copil şi copiii repetă din nou sunetele, astfel dezvoltându-se o „conversaţie”, unde cei doi intrelocutori se ascultă unul pe altul şi îşi aşteaptă rândul.

Trebuie să încurajaţi şi să susţineţi de la început dezvoltarea înţelegerii regurilor într-o conversaţie, a necesităţii aşteptării rândului fiecăruia pentru a vorbi şi a dezvoltării unui bun comportament.

Cum poate fi îmbunătăţită  ?

Majoritatea copiiilor mici întâmpină dificultăţi în a învăţa să împartă cu ceilalţi, să aştepte şi să înţeleagă când le vine rândul. Toate aceste abilităţi trebuie încurajate de timpuriu pentru a-i fi mai uşor copilului să înţeleagă regurile unei conversaţii şi pentru a promova standarde cât mai înalte de comportament. Regurile pe care le impuneţi cu privire la împărţirea lucrurilor cu ceilalţi şi la aşteptarea venirii momentului său pentru a vorbii şi a acţiona trebuie să fie formulate cât mai clar şi mai ferm.

Aceste aspecte trebuie încurajate pe tot parcursul zilei. Pentru început încurajaţi aşteptarea rândului în acţiunile directe cu dumneavoastră atunci când sunteţi singur cu copilul. Este mult mai dificil pentru copiii mai mici să împartă ceea ce au cu fraţii sau surorile sale, sau cu prietenii de aceiaşi vârstă.

Copilul trebuie să înţeleagă limbajul înainte de a înţelege semnificaţia aşteptării rândului, de exemplu spuneţi: rândul meu/rândul tău. Dacă copilul este reticent la început lăsaţi-l să acţioneze de două ori la rând chiar dacă dumneavoastră veţi avea doar un rând. Oferiţi-i cât mai multe laude şi încurajări de fiecare dată când împarte ceva cu dumneavoastră sau când îşi aşteaptă rândul. Încurajaţi-i pe copii să-şi mulţumească de fiecare dată când îşi împart ceva.

Mai jos sunt ataşate o serie de activităţi pentru stimularea atenţiei. Comunicarea timpurie si Asteptarea randului

 

 

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: