//
you're reading...
Abilităţile de comunicare timpurii

Comunicarea timpurie – CONTROLUL RESPIRAŢIEI

  CONTROLUL RESPIRAŢIEI

Ce reprezintă controlul respiraţiei şi de ce este atât de important ?

Un control bine dezvoltat al respiraţiei este important pentru realizarea corectă a vorbirii. Atunci când vorbim ne controlăm felul în care respirăm într-un mod foarte complex. Acest lucru este exersat şi perfecţionat încă de la începutul vieţii prin gânguritul pe care îl emit bebeluşi. Copiii adesea inspiră în loc să expire atunci când vorbesc şi au dificultăţi în a imita sunetele care se produc în jurul lor. Copiii cu paralizie cerebrală sau fără cerul gurii au un control scăzut asupra muşchilor atunci când vorbesc.

O respiraţie corectă îmbunătăţeşte nu numai fonaţia, ci şi circulaţia sângelui, oxigenarea lui, reduce oboseala, ameliorează atenţia şi memoria. Respiraţia neverbală se constituie într-o etapă premergătoare pentru respiraţia verbală. Cînd realizăm exerciţiile pentru respiraţia non-verbală, se impune să respectăm o serie de reguli de igienă, fiind preferabil să se realizeze în camere aerisite.

Eficienţa lor ţine şi de momentul în care acestea se realizează. E recomandat ca acestea să se realizeze la începutul orei de terapie, dar pot fi introdu-se şi pe parcursul activităţilor atunci cînd se constată apariţia momentelor de oboseală sau plictiseală pentru înviorarea atmosferei.

Exerciţiile trebuie selectate astfel încât să ajute la fortificarea musculaturii abdominale, a toracelui şi a gâtului.

Cum poate fi îmbunătăţit controlul respiraţiei ?

Există o multitudine de jocuri de respiraţie care pot fi utilizate pentru îmbunătăţirea controlului respiraţiei. Suflatul uşor pe propia piele, suflatul părului şi aburirea unei oglinzi sau a unui geam îi poate ajuta pe cei mici să îşi conştientizeze respiraţia, văzând-o sau simţind-o. La început copiii vor privi doar, apoi pot încerca şi ei să realizeze activităţile prin imitaţie.

Mai jos sunt cîteva exerciţii care să vă inspire:  Controlul respiratiei

 

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: