//
you're reading...
Abilităţile de comunicare timpurii

JOCUL ŞI LIMBAJUL

De ce este jocul  atât de important?

Jocul este foarte important pentru dezvoltarea limbajului şi a imaginaţiei. Există o multitudine de jocuri  pentru dezvoltarea limbajului.

Jocul explorator

Prin jocul cu diferite jucării şi obiecte uzuale pe care le foloseşte zilnic, bebeluşii descoperă că pot realiza ei înşişi diverse lucruri. De exemplu, atunci când mişcă o jucărie zornăitoare, aceasta face un anumit zgomot. În acelaşi mod, dacă ei emit anumite sunete cel mai probabil vor căpăta atenţia dorită.

Îi putem ajuta pe copii să înveţe formele, culorile, texturile şi sunetele oferindu-le o gamă largă de obiecte casnice pentru a le explora. În primă fază vor învăţa scuturând, lovind, scăpând din mână, privind lucrurile sau băgându-le în gură. Pe măsură ce copiii descoperă similitudinile şi diferenţele dintre obiecte vor învăţa că lucrurile diferite au denumiri diferite.

Se poate să dureze mai mult până când copilul va spune vreuna dintre denumirile jucăriilor şi obiectelor cu care se joacă, dar explorarea lor le va oferi experienţa de care au nevoie pentru a înţelege limbajul. Mai târziu, explorarea unei diversităţi de obiecte şi materiale le va permite dezvoltarea unui vocabular mai complex.

Jocurile sportive

Jocurile sportive îi  oferă copilului experienţa mişcării şi a spaţiului. Acest lucru îl va ajuta să înţeleagă semnificaţia unor cuvinte de acţiune (aruncă, loveşte, aleargă, sari, etc) şi a prepoziţiilor (în ordinea dificultăţii : în sus, în jos, pe, în, sub, prin, între, după, în faţă, etc).

Experienţa zilnică

Copiii învaţă experimentând diverse situaţii. Experienţele reale şi rutina zilnică sunt foarte importante pentru dezvoltarea jocului imaginativ şi a limbajului copilului.

 Jocul simbolic

Toate cuvintele (inclusiv exprimate în limbaj mimico-gestual) reprezintă simboluri. Copiii trebuie să fie capabili să gândească în simboluri înainte de a înţelege limbajul. Oferirea unei pretinse ceşti de ceai unei păpuşi, unui ursuleţ sau unei persoane reprezintă unul dintre primii paşi ai jocului simbolic. Mai târziu, jocul simbolic va oferi mai multe oportunităţi de a extinde vocabularul şi de a-l face mai complex.

Jocul cooperant

O parte esenţială a comunicării o reprezintă învăţarea jocului împreună cu alţi copii. Copiii învaţă limbajul şi abilităţile sociale unul de la altul şi debordează idei creative jucându-se.

Jocul de rol

Copiii care se joacă „De-a magazinul” învaţă despre lume şi mediul înconjurător exprimându-şi în acţiuni proprie experienţă. De asemenea, aceasta este o modalitate de a experimenta limbajul şi comunicarea. Copiii care au întârzieri în dezvoltarea limbajului şi a vorbirii vor avea nevoie de activităţi conform vârstei şi propriilor lor interese. Ei se pot juca fantezist, dar vor avea nevoie totuşi de ajutor pentru a-şi putea exprima  ideile prin semne sau oral.

Jocul liber

Totodată este foarte important pentru copiii să beneficieze de timp pentru a se juca singuri şi pentru ” a vorbi cu ei însăşi”. Acest lucru le oferă şansa de a experimenta sunetele şi limbajul. Copiii mai mici pot gângurii singuri şi se pot delecta ascultând sunetele pe care le emit. Acest tip de joc vocal nu e menit pentru comunicare, dar, îi ajută pe copii să exerseze în mintea lor o serie de pattern-uri sonore.

La final vă oferim câteva exemple concrete de jocuri pe care le puteţi realiza împreună cu copiii, utilizând resurse minime şi totodată la îndemâna oricui.

Pentru a vedea propunerile de jocuri faceţi click pe :  JOCUL ŞI LIMBAJUL- activităţi pe care le puteţi desfăşura

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: