//
you're reading...
Intervenţie timpurie, Legislaţie, Parenting

Material orientativ pentru stimularea dezvoltării copilului de la naştere la 3 ani

Un material interesant dar şi util atât pentru specialişti cât şi pentru părinţi este cel elaborat în 2008 de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru stimularea dezvoltării copilului de la naştere la 3 ani. În principal rolul acestuia este de a veni în sprijinul celor interesaţi de dezvoltarea timpurie a copilului. Pe baza materialelor prezentate se pot realiza activităţi diverse pentru a stimula dezvoltarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani sau a realiza diferite planuri de intervenţie personalizată. De fapt, chiar autorii îl consideră un sprijin iniţial  şi orientativ pe drumul învăţării, dată fiind importanţa acordării atenţiei pe perioada copilăriei timpurii asupra dezvoltării tuturor domeniilor pentru un start cât mai bun în viaţă.

Se precizează că, aceste domeniile de dezvoltare sunt diviziuni convenţionale necesare, din raţiuni pedagogice, pentru asigurarea dezvoltării plenare, complete, ca şi pentru observarea evoluţiei copilului. Între toate domeniile există o intricare şi participare interrelaţională, astfel că fiecare achiziţie într-un domeniu influenţează semnificativ progresele copilului în celelalte domenii. De exemplu, când copilul învaţă să meargă, chiar dacă în cea mai are parte este implicat domeniul fizic, cel al motricităţii grosiere, copilul este implicat şi din punct de vedere al receptării semnalelor auditive (dezvoltare senzorială) şi din punct de vedere al dezvoltării socio-emoţionale prin interacţiunea cu adultul şi din punct de vedere al limbajului (receptează mesaje orale).

Adultul comunică cu el în acel moment, îi transmite emoţii, îl încurajează, îi zâmbeşte, copilul înţelege mesajul şi simte susţinerea adultului, simte siguranţa. Când încearcă să povestească ceva, în cea mai mare parte este implicat domeniul dezvoltarea limbajului li a comunicării, dar copilul este implicat şi socio-emoţional, pentru că urmăreşte reacţiile celorlalţi şi învaţă semnificaţia lor, gesticulează (motricitate fină) sau se manifestă chiar prin mişcări largi (motricitate grosieră), uneori inventând cursul narativ sau problematizând cursul narativ (dezvoltare cognitivă). Când experimentează, execută mişcări de motricitate fină. Aşadar, este implicat din punct de vedere senzorial, stabileşte relaţii de cauzalitate, trăieşte emoţii şi descoperă ce poate şi ce nu poate să facă (imagine de sine), sau simte dacă are nevoie de ajutorul unui alt copil sau adult (dezvoltare socio-emoţională).

Domeniile de dezvoltare sunt instrumente pedagogice esenţiale pentru a realiza individualizarea educaţiei şi învăţării, acestea dând posibilitatea de a identifica atât aptitudinile cât şi dificultăţile fiecărui copil în parte.

Domeniile de dezvoltare vizate în acest document sunt:

A. DEZVOLTAREA FIZICĂ, SĂNĂTATE ŞI IGIENĂ PERSONALĂ – cuprinde o gamă largă de deprinderi şi abilităţi (de la mişcări largi, cum sunt săritul, alergarea, până la mişcări fine de tipul realizării desenelor sau modelarea), dar şi coordonarea, dezvoltarea senzorială, alături de cunostinţe şi practici referitoare la îngrijire şi igienă personală, nutriţie, practici de menţinerea sănătăţii şi securităţii personale.

B. DEZVOLTAREA SOCIO-EMOŢIONALĂ – vizează debutul vieţii sociale a copilului, capacitatea lui de a stabili şi menţine interacţiuni cu adulţi şi copii. Interacţiunile sociale mediază modul în care copiii se privesc pe ei înşişi şi lumea din jur. Dezvoltarea emoţională vizează îndeosebi capacitatea copiilor de a-şi percepe şi exprima emoţiile, de a înţelege şi a răspunde emoţiilor celorlalţi, precum li dezvoltarea conceptului de sine, crucial pentru acest domeniu. În strânsă corelaţie cu conceptul de sine se dezvoltă imaginea despre sine a copilului, care influenţează decisiv procesul de învăţare.

C. DEZVOLTAREA LIMBAJULUI ŞI A COMUNICĂRII – vizează dezvoltarea limbajului (sub aspectele vocabularului, gramaticii, sintaxei, dar şi a înţelegerii semnificaţiei mesajelor), a comunicării (cuprinzând abilităţi de ascultare, comunicare orală şi scrisă, nonverbală şi verbală) şi preachiziţiile pentru scris-citit şi însoţeşte dezvoltarea în fiecare dintre celelalte domenii.

D. DEZVOLTAREA COGNITIVĂ – a fost definită în termenii abilităţii copilului de a înţelege relaţiile dintre obiecte, fenomene, evenimente şi persoane, dincolo de caracteristicile lor fizice. Domeniul include abilităţile de gândire logică şi rezolvare de probleme, cunoştinţe elementare matematice ale copilului şi cele referitoare la lume şi mediul înconjurător.

E. CAPACITĂŢI ŞI ATITUDINI ÎN ÎNVĂŢARE – se referă la modul în care copilul se implică într-o activitate de învăţare, modul în care abordează sarcinile şi contextele de învăţare, precum şi la atitudinea sa în interacţiunea cu mediul şi persoanele din jur, în afara deprinderilor şi abilităţilor menţionate în cadrul celorlalte domenii de dezvoltare.

Puteţi vizualiza complet acest material  aici:

Material de sprijin 0-3 ani

şi puteţi descoperi jocuri şi activităţi de stimulare pentru copii în funcţie de domeniile care vă interesează mai mult sau pe care doriţi să le dezvoltaţi cu precădere.

Reclame

Discuție

Un gând despre &8222;Material orientativ pentru stimularea dezvoltării copilului de la naştere la 3 ani&8221;

  1. fff interesant

    Scris de madalina b. | 24 mai 2012, 10:32 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: