//
you're reading...
Parenting

Este copilul meu hiperactiv?

În ultimul timp cu siguranţă aţi auzit tot mai des expresia „copil hiperactiv”, mulţi copii primind cu uşurinţă această etichetă. Dar ce înseamnă a fi hiperactiv şi cum identificăm hiperactivitatea la copilul nostru sau la cei cu care lucrăm?

În mediul actual, majoritatea copiilor sunt mult mai activi, mai energici şi impulsivi decât copiii de altădată. Un aspect normal dacă ne gândim de exemplu doar la multitudinea de stimuli la care sunt expuşi copii din zilele noastre într-o singură zi. De aceea unii copii întâmpină dificultăţi în a se concentra asupra unei sarcini, chiar şi pentru puţin timp, fiind uşor distraşi de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Totodată multe dintre activităţi nu sunt finalizate, copiii orientându-se rapid către altceva într-o perioadă relativ scurtă de timp. Dar poate cea mai vizibilă stare este cea de agitaţie continuă, care uneori o considerăm exagerată şi inoportună. De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă atenţionaţi copilul să stea liniştit, să se joace frumos cu cei din jur sau să nu mai sară sau să se caţere tot timpul în cele mai nepotrivite locuri? Chiar dacă v-au ascultat, de cele mai multe ori a fost doar pentru câteva momente înainte de a-şi relua activitatea şi a se manifesta la fel în continuare.

La copii mici aceste tipuri de manifestări sunt considerate ca fiind în parametri comportamentului  normal. De fapt, importantă în recunoaşterea copilului hiperactiv este frecvenţa şi intensitatea manifestărilor şi a problemelor pe care le creează. Există trei domenii specifice cărora trebuie să le acordăm o atenţie sporită atunci când vorbim despre hiperactivitate şi anume:

–          Dificultăţile privind concentrarea atenţiei

–          Comportamente impulsive

–          Starea de agitaţie şi nervozitate evidentă

Diagnosticul de hiperactivitate poate fi stabilit doar de către un specialist. Puteţi fi îndrumat către acesta de către medicul dvs pediatru. Specialişti ţin cont de câteva caracteristici specifice  în stabilirea diagnosticului de hiperactivitate. Pentru a fi un diagnostic corect este extrem de important să se identifice un număr cât mai mare de caracteristici, iar problemele comportamentale descrise să se manifeste mult mai puternic decât la alţi copii de aceeaşi vârstă şi cu aceleaşi aptitudini.

Iată câteva aspecte importante pentru diagnosticul tulburării de hiperactivitate pe care trebuie să le aveţi în vedere:

1.      Tulburări ale atenţiei

–          fac greşeli în realizarea activităţilor, atât cele de acasă caât şi de la şcoală, datorită neatenţiei şi a neobservării detaliilor;

–          dau impresia că nu ascultă atunci când ceilalţi îi vorbesc;

–          întâmpină de multe ori dificultăţi când trebuie să-şi menţină atenţia concentrată la teme sau la joc, pentru un timp mai îndelungat;

–          de multe ori nu urmează cerinţele celorlalţi şi nu pot finaliza temele sau celelalte activităţi sau sarcini;

–          are dificultăţi în organizarea activităţilor;

–          adeseori evită sau respinge activităţile sau temele care îi solicită efort mintal;

–          este uşor distras de orice stimul din mediul înconjurător;

–          pierde frecvent obiecte necesare în realizarea activităţilor;

–          dau impresia că sunt uituci în toate activităţile zilnice.

2.      Comportament impulsiv

–          prezintă dificultăţi în a-şi aştepta rândul în orice tip de activitate sau joc;

–          întrerupe frecvent activităţile celorlalţi;

–          deranjează adeseori jocul celorlalţi sau se amestecă în discuţiile lor;

–          răspunde înainte ca întrebarea să fie complet formulată

–          deseori vorbeşte foarte mult, fără a ţine cont de cei din jur sau de constrângerile sociale.

3.      Hiperactivitatea

–          se ridică adeseori de pe scaun sau în clasă în situaţii în care ar trebui să stea jos;

–          are dificultăţi cînd trebuie să se joace sau să realizeze diferite activităţi în linişte;

–          prezintă un comportament neadecvat, căţărându-se sau alergând în momente nepotrivite;

–          îşi mişcă degetele, mâinile şi picioarele fără a-şi găsi locul;

–          de multe ori este agitat şi are o activitate motorie exagerată, care nu poate fi influenţată prin stabilirea unor reguli sau prin observaţiile părinţilor.

De obicei problemele pot fi observate atât în familie cât şi la grădiniţă, şcoală sau în alte situaţii. E recomandabil să corobaţi informaţiile obţinute din toate domeniile şi locurile unde stă copilul. Dacă problemele  apar doar într-un anumit domeniu, acest aspect indică faptul că tulburarea hiperactivă nu este atât de gravă.

Dacă copilul este neliniştit, impulsiv şi are probleme de concentrare a tenţiei nu presupune neapărat că suferă de o tulburare hiperactivă, deoarece multe dintre manifestările specifice acesteia se regăsesc şi în cadrul altor tulburări precum dificultăţi de învăţare, suprasolicitare şcolară, anxietate, predispoziţii depresive, etc.

Tulburările de tip hiperactiv reprezintă cele mai frecvente tulburări de comportament din perioada copilăriei. O multitudine de părinţi relatează că fata sau băiatul lor este foarte neliniştit, nu poate sta locului.

Conform unor cercetări în domeniu manifestările de tip hiperactiv pronunţate apar de trei ori mai frecvent la băieţi decât la fete. Ele apar aproape întotdeauna la vârsta preşcolară, fiind observate cel târziu la vârsta de cinci-şase ani. În cazul copiilor la care această problemă nu este atât de intensă, este posibil ca ea să devină evidentă doar la vârsta şcolară.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: